Τι θα προσφέρει η πρότυπη πόλη που σχεδιάζει η Toyota;

Πέντε χρόνια μετά τα πρώτα αποκαλυπτήρια της Toyota για τη δημιουργία μιας πρότυπης πόλης στην οποία θα δοκιμάζονται πρωτοποριακές λύσεις στο χώρο του αυτοκινήτου και της κινητικότητας συνολικά, ο ιαπωνικός κολοσσός έκανε γνωστό ότι η Woven City θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους της κατοίκους μέσα στους επόμενους μήνες. Οι ανακοινώσεις με διαφορά πέντε ετών έγιναν από το ίδιο βήμα, εκείνο της έκθεσης CES που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λας Βέγκας. Τυχαία ή ίσως και όχι (οι Ιάπωνες μάλλον δύσκολα αφήνουν κάτι στην τύχη) έγιναν και την ίδια ημέρα, στις 7 Ιανουαρίου.

Μετά λοιπόν από πέντε χρόνια ανάπτυξης και υλοποίησης των υποδομών της Toyota Woven City, η δοκιμαστική πορεία της πρότυπης πόλης για την κινητικότητα παίρνει σάρκα και οστά.

Τι είναι η πρότυπη πόλη της Toyota;

Τι είναι λοιπόν η Toyota Woven City; Στη σκιά του εμβληματικού βουνού για την Ιαπωνία Φούτζι, στην ανατολική επαρχία Shizuoka, η Toyota Woven City αποτελεί ένα προσωπικό όραμα (και στοίχημα) του ισχυρού άντρα του ιαπωνικού κολοσσού, Akio Toyoda. Η ονομασία της (Woven, υφαντό) είναι μια σαφής αναφορά στην εταιρεία πρόγονο της Toyota, την Toyoda Automatic Loom Works, στα τέλη του 19ου αιώνα, η οποία ήταν εταιρεία κατασκευής αργαλειών. Η ανάπτυξη του project επικεντρώνεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: (α) να αποτελέσει ένα ζωντανό εργαστήριο, (β) με επίκεντρο τον άνθρωπο και (γ) θα εξελίσσεται συνεχώς στο χρόνο. Εστιάζοντας στον χώρο της μετακίνησης και της κινητικότητας, που είναι άλλωστε και το πεδίο δραστηριότητας της Toyota, η Woven City θα αποτελέσει το πεδίο δοκιμών για την ανάπτυξη και τη βελτίωση καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων. Υπηρεσίες και προϊόντα που θα δοκιμάζονται από ερευνητές, κατοίκους και επισκέπτες, σε ένα πραγματικό περιβάλλον, που θα μιμείται μια κανονική πόλη.  

Στην πλήρη ανάπτυξή της η Woven City θα φιλοξενεί έως και 2.000 κατοίκους, από διαφορετικό background, έτσι ώστε να υπάρχει ένα διαφορετικό μείγμα προοπτικών στην ανάπτυξη των υπηρεσιών και κατ’ επέκταση των συμπερασμάτων που θα εξάγονται. Καθημερινοί πολίτες και επιχειρηματίες, συνταξιούχοι και startuppers, λιανέμποροι και ακαδημαϊκοί, επισκέπτες επιστήμονες και συνεργάτες, όλοι οι κάτοικοι της Woven City  θα κληθούν να καθορίσουν με το δικό του επίπεδο συμμετοχής στην ανάπτυξη των συναρπαστικών τεχνολογιών, αλλά και προϊόντων που θα αποτελέσουν σύμφωνα με την Toyota το μέλλον της κινητικότητας και όχι μόνο. Η Toyota τους έχει χωρίσει σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τους weavers (υφαντές, όλοι οι καθημερινοί κάτοικοι και επισκέπτες) και τους inventors (εφευρέτες, όλοι εκείνοι, εταιρείες και άτομα που θα εμπλακούν στην ανάπτυξη των υπηρεσιών και των προϊόντων).

Οι πρώτοι κάτοικοι μέσα στο 2025

Όπως έγινε γνωστό στις 7 Ιανουαρίου, η Toyota ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της κατασκευής της Woven City, που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των πρώτων κατοικιών, αλλά και των χώρων συνδημιουργίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι πρώτοι 100 κάτοικοι, υπάλληλοι της Toyota (και οι οικογένειές τους) σ’ αυτή τη φάση, θα μετακομίσουν μέσα στο Φθινόπωρο του 2025, με την εταιρεία να προχωράει ταυτόχρονα τις υπόλοιπες υποδομές και το σχεδιασμό για την επόμενη φάση. Ο αριθμός τους θα αυξηθεί σταδιακά στους 360, ενώ παράλληλα θα επιτρέπεται (επίσης σταδιακά) η είσοδος επισκεπτών στην πόλη.

Επιπλέον, έγιναν γνωστές και οι πρώτες εταιρείες που υπέγραψαν συμφωνίες για το project: Daikin Industries,  DyDo DRINCO, NISSIN FOOD PRODUCTS, UCC Japan Co και Zoshinkai Holdings. Αυτά είναι τα πέντε ονόματα που συμφώνησαν με την Toyota για την εμπλοκή τους στο project και την πρόθεσή τους να αναπτύξουν συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα στο περιβάλλον της, ενώ οι συζητήσεις με άλλες εταιρείες συνεχίζονται.  

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι όλες οι κτιριακές υποδομές της πόλης γίνονται κάτω από τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα βιωσιμότητας, αποσπώντας την πρώτη στην Ιαπωνία πιστοποίηση για κοινότητες Platinum LEED.

Ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες για όλους

Από το βήμα της CES o Akio Toyoda έδωσε μια γεύση από τις τεχνολογίες που αναμένεται να δοκιμαστούν στο περιβάλλον της Woven City, προσκαλώντας «εφευρέτες» από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν.

Ο κ. Toyoda υποσχέθηκε συναρπαστικές τεχνολογίες για όλους, που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, αρχικά μέσα στην ίδια την πόλη και στο μέλλον, ποιος ξέρει σε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Προηγμένα αμαξίδια για ανθρώπους με αναπηρία, drones συνοδείας, ρομπότ συντροφιάς, με διαδραστικές δυνατότητες ή ρομπότ για καθημερινές εργασίες, ιπτάμενα αυτοκίνητα, αυτόνομα μέσα μετακίνησης και μεταφοράς προϊόντων, είναι μερικά από τα προϊόντα που υποσχέθηκε ο κ. Toyoda στην διάρκεια της ομιλίας του. Ευρεία χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ακόμα και για την απομακρυσμένη συμμετοχή και εικονική αλληλεπίδραση με την πόλη και τις υπηρεσίες είναι μια ακόμα υπόσχεση που έδωσε.

“Θα είναι κερδοφόρα η Woven City;” αναρωτήθηκε φωναχτά στο τέλος της ομιλίας του. «Ίσως όχι», απάντησε αμέσως μετά, προσθέτοντας ότι το project Woven City δεν έχει ως βασικό ζητούμενο την κερδοφορία, αλλά την δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών με πολλαπλασιαστική αξία. Προϊόντα και υπηρεσίες που δεν θα ήταν δυνατό να δημιουργήσει από μόνη της η Toyota, αλλά είναι δυνατές με τη σύμπραξη ανθρώπων και εταιρειών από άλλους κλάδους.