Ανάμεσα στα διάφορα στάδια εξέλιξης της κινητής τηλεφωνίας το 5G αποτελεί ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο, φέρνοντας ασύλληπτες προοπτικές και αλλαγές στην καθημερινότητά μας που μερικά χρόνια πριν δεν τις είχαμε καν φανταστεί.
Στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας το πέρασμα από τη μία γενιά στην άλλη συνέβαινε σχεδόν αθόρυβα. Με εξαίρεση ίσως τη μετάβαση στο 3G που σηματοδοτούσε την είσοδο του Internet στην κινητή τηλεφωνία, κανένα από τα προηγούμενα κεφάλαια της κινητής τηλεφωνίας δεν σήκωσε τόση «σκόνη», δεν συνδέθηκε με τόσους «μύθους» και τόσες προσδοκίες όσες έχει φέρει μαζί του το 5G.
H 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας είναι λοιπόν ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο. Όχι τυχαία, αφού αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά τα επόμενα χρόνια την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Για ειδικούς και μη, το 5G δεν χαρακτηρίζεται ως το επόμενο στάδιο εξέλιξης της κινητής τηλεφωνίας, αλλά ως μια πραγματική «επανάσταση».
Τι εννοούμε με τον όρο 5G
Ο χαρακτηρισμός «επανάσταση» για το 5G πηγάζει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Χρόνια τώρα, πολύ πριν από το λανσάρισμα, διαβάζαμε ότι τα 5G δίκτυα φέρνουν πολλαπλάσιες ταχύτητες σύνδεσης στο Internet, που κατά κανόνα θα άγγιζαν το 1Gbps και σε επόμενο στάδιο θα μπορούν να φθάσουν ακόμα και τα 10Gbps. Ήδη οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων της Ελλάδας, όπου έχουν αναπτυχθεί τα πρώτα 5G δίκτυα, έχουν πάρει μια πρώτη γεύση.
Όμως, οι υψηλές ταχύτητες είναι μία μόλις παράμετρος των υποσχέσεων που φέρνει το 5G. Στα πλεονεκτήματα της νέας γενιάς συμπεριλαμβάνονται η δυνατότητα σύνδεσης ενός πολύ μεγάλου αριθμού συσκευών ακόμη και σε μία σχετικά μικρή περιοχή, όπως επίσης και η πολύ μικρή καθυστέρηση στην ανταπόκριση του δικτύου (latency), που θα κινείται σε επίπεδα ακόμα και στο ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου (1ms). Ο όρος latency σημαίνει ο χρόνος που χρειάζεται το smartphone ή οποιαδήποτε διασυνδεδεμένη συσκευή να εντοπίσει το δίκτυο και «να πάρει απάντηση». Συγκριτικά, στο 4G το latency κυμαίνεται -σε ιδανικές συνθήκες- μεταξύ 20 και 30ms.
Συμπληρωματικά, το 5G φέρνει και μια νέα αρχιτεκτονική στο ίδιο το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που επιτρέπει την έξυπνη κατανομή των πόρων του για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων υποδομών και υπηρεσιών. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δηλαδή θα μπορούν να επιλέγουν πού θα δίνουν πολύ υψηλές ταχύτητες και πού χαμηλό latency ανάλογα με την υπηρεσία που εξυπηρετούν. Ενδεικτικά, στο download αρχείων και video είναι απαραίτητες οι υψηλές ταχύτητες, όχι όμως και ο χρόνος απόκρισης, ενώ ακριβώς αντίστροφες είναι οι ανάγκες στα αυτόνομα οχήματα.
Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του 5G δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών και υποδομών που αναμένεται να γνωρίσουμε μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τηλεϊατρική, αυτόνομη οδήγηση, mixed reality εφαρμογές, είναι μόνο ένα μέρος από τη νέα πραγματικότητα που φέρνει μαζί του το 5G. Αυτές τις αλλαγές, τις προοπτικές, μας βοηθάει να ανακαλύψουμε και η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE, που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο YouTube κανάλι της.
Καθώς το πρώτο επεισόδιο εξηγεί τις απεριόριστες δυνατότητες του 5G, τα επόμενα επεισόδια της πρωτότυπης σειράς ντοκιμαντέρ της COSMOTE παρουσιάζουν πώς θα αλλάξουν θεαματικά διάφοροι τομείς της ζωής μας τα επόμενα χρόνια, χάρη στο 5G – από «έξυπνες» πόλεις που σέβονται το περιβάλλον μέχρι αυτόνομη οδήγηση κι απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών σε πραγματικό χρόνο.
Οι ανησυχίες
Σχεδόν ταυτόχρονα με τις προσδοκίες για τα 5G δίκτυα ξεκίνησαν να εμφανίζονται και οι πρώτες ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν στην ανθρώπινη υγεία. Όπως όμως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, τα νέα δίκτυα είναι απολύτως ασφαλή όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα ζώα ή ακόμα και το περιβάλλον. Μάλιστα, καθώς το 5G απαιτεί πιο πυκνό δίκτυο σταθμών για τη λειτουργία του, σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι και σημαντικά χαμηλότερη.
Εξίσου καθησυχαστικές είναι και οι απαντήσεις των ειδικών για την κατανάλωση ενέργειας, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι ενεργειακές απαιτήσεις των νέων δικτύων είναι μικρότερες έως και 90% σε σύγκριση πάντα με τις προηγούμενες γενιές.
Κλειδί για τις αναδυόμενες τεχνολογίες
Για πολλούς το 5G αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Δικαίως, καθώς η νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να ξεκλειδώσει αρκετές από τις αναδυόμενες τεχνολογίες (AR, VR, Τεχνητή Νοημοσύνη, ΙοΤ), η διείσδυση των οποίων παραμένει προς τον παρόν περιορισμένη σε συγκεκριμένα πεδία.
Για παράδειγμα, σε πρώτη φάση, το 5G αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη του τεράστιου οικοσυστήματος του IoT, αφού δισεκατομμύρια συσκευές και αντικείμενα (από την βιομηχανία έως τον οικιακό εξοπλισμό) θα μπορούν να παραμένουν συνδεδεμένα στο δίκτυο, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και δεδομένα. Αντίστοιχα, η προσδοκώμενη είσοδος του AR και VR σε πεδία, όπως η βιομηχανία, η αυτοκίνηση, η υγεία κι οι επιχειρήσεις αποδίδεται σε ένα μεγάλο βαθμό στα 5G δίκτυα.
Είμαστε μόλις στην αρχή της νέας εποχής
Μπορεί στην παρούσα φάση η μόνη αλλαγή που διακρίνουμε με το 5G είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να κατεβάσουμε ένα αρχείο στο smartphone μας πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, αλλά σε βάθος χρόνου εκτιμάται ότι το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας θα επηρεαστεί από το 5G. Βρισκόμαστε άλλωστε μόλις στο ξεκίνημα της νέας εποχής, στην πρώτη φάση ανάπτυξης των 5G δικτύων.
Οι πιο συναρπαστικές αλλαγές έπονται γι’ αυτό και οι εκτιμήσεις για την επιρροή του 5G στην παγκόσμια οικονομία γίνονται σε βάθος δεκαετίας ή ακόμα και πιο μακριά. Ενδεικτικά, η περυσινή έκθεση της PwC εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική αξία του 5G μέχρι το 2035 αναμένεται να αγγίξει τα 13,2 τρισ. δολάρια, δημιουργώντας ταυτόχρονα 22,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Ειδικότερα και μόνο για την ελληνική οικονομία τα επιπρόσθετα οφέλη του 5G εκτιμώνται σε σχεδόν 12,5 δισ. δολάρια μέχρι το 2030 και αντίστοιχα 69.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έκθεση της ΕΥ, για λογαριασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Τα παραπάνω νούμερα μαρτυρούν και τον καταλυτικό ρόλο που αναμένεται να παίξει το 5G στα επόμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, σημείο τριβής ήταν και το 5G, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις έχουν αντιληφθεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ποια θα έχει το προβάδισμα στο συγκεκριμένο πεδίο.
Αντίστοιχη σημασία έχει και για τις επιμέρους αγορές και βιομηχανίες, αφού οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που ανοίγονται, σε όρους παραγωγικότητας, είναι απεριόριστες. Η επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας θα μεταμορφώσει ένα ευρύ φάσμα αγορών, με τις κάθετες αγορές, όπως η Βιομηχανία/Εργοστάσια, η Αυτοκινητοβιομηχανία, οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα, τα Δίκτυα Υποδομών και η Δημόσια Ασφάλεια, η Υγεία να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη δυναμική. Από κοντά τους, κλάδοι ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική οικονομία, όπως ο Τουρισμός, η Γεωργία ή το Εμπόριο επίσης εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές και αναμένεται να μεταμορφωθούν χάρη στο 5G.
Απομακρυσμένες ιατρικές επεμβάσεις μπορεί να αποτελέσουν τον κανόνα στις μελλοντικές χειρουργικές επεμβάσεις. Το ίδιο και τα αυτοκίνητα που θα κινούνται στο οδικό δίκτυο των πόλεων χωρίς οδηγό. Αυτόνομα φορτηγά και εκσκαφείς σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Έξυπνα κτίρια, smart cities και ευφυή δίκτυα διαχείρισης ενέργειας. Έξυπνες και πλήρως αυτοματοποιημένες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής. Συστήματα μετάδοσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την παρακολούθηση γεωργικών καλλιεργειών. Real time συνεργασία με τη χρήση AR και VR εφαρμογών μεταξύ ομάδων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε διαφορετικό χώρο.
Ένας νέος κόσμος
Το 5G διαμορφώνει έναν εντελώς νέο κόσμο για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, αλλά και τον καταναλωτή, μεταμορφώνοντας επιχειρηματικά μοντέλα, το εργασιακό περιβάλλον αλλά και τις εμπειρίες που θα απολαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας. Πολύ περισσότερο, αν λάβουμε υπόψη ότι ακόμα διερευνούμε και δεν έχουμε ανακαλύψει όλες τις προοπτικές των 5G δικτύων, καθώς όσο προχωράει σε βάθος η εφαρμογή τους τόσο περισσότερες νέες ευκαιρίες κι εφαρμογές αναμένεται να ανακαλυφθούν.