Μερικά παραδείγματα για το πώς το ΑΙ μπορεί να κάνει τη διαφορά. Από τις σπάνιες γαίες έως τη γεωργία και από την ιατρική στην αυτόνομη οδήγηση.

Πολλοί -αν όχι όλοι- ταυτίζονται με το σχόλιο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σχεδόν όσο καιρό κυκλοφορούν και τα AI chatbots: Θα ήθελα μια τεχνητή νοημοσύνη που θα μου αφήνει χρόνο για να γράφω, να τραγουδάω και να ζωγραφίζω όσο εκείνη κάνει τις δουλειές του σπιτιού  και όχι το αντίστροφο.

Ξέρουμε τα ChatGPT, Gemini, Copilot, Claude, DeepSeek και κάθε μέρα ακούμε και διαβάζουμε για νέες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που απλοποιούν μια σειρά από εργασίες. Αλλά τι γίνεται όταν μιλάμε για κάτι πέρα από την εργασία γραφείου; Μπορούμε να περιμένουμε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης σε άλλους τομείς ή απλά ζούμε σε μια φούσκα προσδοκιών που έχουν καλλιεργήσει εταιρείες τεχνολογίας και επενδυτές;

«Η εποχή των ρομπότ γενικής χρήσης είναι εδώ» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της Nvidia, Jensen Huang, στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας. Για του λόγου το αληθές, σύνοδευσε τη δήλωσή του με την παρουσίαση του μοντέλου λογισμικού  GR00T Ν1  που αποτελεί τη βάση για μια γενιά ρομπότ με κινήσεις και συμπεριφορά ανάλογη με εκείνη των ανθρώπων.

Η ίδια η Nvidia δεν δείχνει διατεθειμένη να ασχοληθεί με την κατασκευή ρομπότ αλλά δίνει το μοντέλο της σε τρίτες εταιρείες με πιο γνωστή την Boston Dynamics. Στόχος είναι η δημιουργία ρομπότ που θα αποτελούν βοηθό στην καθημερινότητά μας και στην κατεύθυνση αυτή η εταιρεία 1Χ παρουσίασε μία υλοποίηση που θυμίζει σκηνές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Το ανθρωποειδές ρομπότ NEO Gamma της 1Χ δείχνει ότι μπορεί να καθαρίσει, να τακτοποιήσει, να σερβίρει, να σκουπίσει και γενικά να κάνει ό,τι θα περίμενε κανείς από έναν οικιακό βοηθό.

Σύμφωνα με την Nvidia, το νέο μοντέλο έχει -στην εφαρμογή του- αντιδράσεις και κινήσεις παρόμοιες με εκείνες του ανθρώπου και αν βασιστούμε στα όσα παρουσιάζει η 1Χ μάλλον έχει δίκιο. Βεβαίως η ζωή είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι μας δείχνουν τα βίντεο των εταιρειών και μία παράμετρος που δεν είναι γνωστή μέχρι στιγμής έχει να κάνει με το πόσο κοστίζει ένα NEO Gamma.

NEO Gamma από την 1X

Στο μεταξύ, η τεχνητή νοημοσύνη δεν μένει μόνο στον στενό οικιακό χώρο αλλά αναλαμβάνει και πιο βαριές εργασίες.

Σε αναζήτηση κοιτασμάτων

Οι σπάνιες γαίες κλέβουν τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά ο παλιός κλασικός χαλκός εξακολουθεί να αποτελεί μέταλλο με πολλές εφαρμογές σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων της οικονομίας. Στον ψηφιακό μας κόσμο ο χαλκός είναι (σχεδόν) παντού και αποτελεί ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία για την αποθήκευση ενέργειας, τη διανομή ενέργειας και τη λειτουργία των κέντρων δεδομένων.

Χαλκός, ο απαραίτητος…

Η εταιρεία KoBold Metals επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση γεωλογικών δεδομένων και η προσέγγισή της είχε προσελκύσει την προσοχή μεγάλων χρηματοδοτών από Ευρώπη και Αμερική.  Η εταιρεία υπόσχεται μια νέα προσέγγιση στην ανακάλυψη κοιτασμάτων, συνδυάζοντας τα γεωλογικά δεδομένα με την ανάλυση μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Οι προσπάθειές της έδειξαν να αποφέρουν καρπούς.

Το περασμένο καλοκαίρι η KoBold ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα κοίτασμα χαλκού στη Ζάμπια, με ετήσιο παραγωγικό δυναμικό της τάξης των 300.000 τόνων ετησίως. Αν η τεχνολογία της εταιρείας συνεχίσει να έχει ανάλογες επιτυχίες, η έρευνα για νέα κοιτάσματα μπαίνει σε μια νέα εποχή με «ευφυέστερες» και λιγότερο χρονοβόρες τεχνολογίες ανάλυσης. Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις θα είναι σημαντικές σε μια εποχή όπου το κυνήγι για κοιτάσματα χαλκού, κοβαλτίου, νικελίου και λιθίου είναι διαρκές.

Βήματα πιο κοντά στην αυτόνομη οδήγηση

Ο όρος «αυτόνομη οδήγηση» φέρνει συνήθως και αυτόματα στο μυαλό την Tesla, ωστόσο οι ουσιαστικότερες εξελίξεις ενδέχεται να προέλθουν -πάλι- από το οικοσύστημα της Nvidia. Η πλατφόρμα Omniverse την οποία έχει αναπτύξει η Nvidia αποτελεί τη βάση στην ανάπτυξη συστημάτων αυτόνομης οδήγησης από τους συνεργάτες της εταιρείας. Ένας από αυτούς είναι η Mercedes που έχει λάβει πιστοποιήσεις για τα συστήματα αυτόνομης οδήγησης, κάτι που μοιάζει γραφειοκρατική διαδικασία όμως μόνο τέτοια δεν είναι. Ένα πιστοποιημένο σύστημα είναι σαν να λέει ο κατασκευαστής ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι μπορεί να πάει στραβά και στην περίπτωση της αυτόνομης οδήγησης είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πόσο αγχωτική είναι η υπόθεση της ατομικής ευθύνης.

Πηγή: Mercedes

Η Mercedes έχει λάβει πιστοποίηση για το σύστημά της και για επίπεδο 3 στην αυτόνομη οδήγηση για τα μοντέλα EQS και S και για ταχύτητα έως και 95 χλμ/ώρα στους αυτοκινητοδρόμους της Γερμανίας. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν ότι η πραγματικά αυτόνομη οδήγηση είναι υπόθεση λίγων μόλις ετών.

Εφαρμογές στη γεωργία

Μια αναζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αγροδιατροφικό τομέα θα σας φέρει μπροστά σε τόνους κειμένων που μιλούν για τάσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν ουκ ολίγα σενάρια που μιλούν για χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην γεωργία υψηλής ακρίβειας, στην ανάλυση των θρεπτικών συστατικών του εδάφους, την παρακολούθηση του υδροφόρου ορίζοντα και ούτω καθεξής. Θεωρητικά και στη γεωργία το όριο είναι η ανθρώπινη φαντασία, αλλά με τη φαντασία δεν μαζεύεις σοδειά. Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται ότι μπορεί -σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή της- να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό ασθενειών. Μία σχετική μελέτη  έδειξε ότι ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που εκπαιδεύτηκε στα… φύλλα της μηλιάς, κατόρθωσε να εντοπίσει τα πρόδρομα συμπτώματα ασθενειών που πλήττουν το συγκεκριμένο δέντρο, προτού αυτές λάβουν διαστάσεις. Η ταχεία πρόγνωση και θεραπεία έχει, προφανώς, πολλαπλά οφέλη με ελαχιστοποίηση των απωλειών αλλά και μείωση του όγκου των φυτοφαρμάκων που μπορεί να χρειαστούν. Μιλώντας για φυτοφάρμακα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη χρήση τους η εταιρεία Blue River Technology ανέπτυξε μια λύση όπου κάμερες υψηλής ευκρίνειας και αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης «ανιχνεύουν» το χωράφι και απελευθερώνουν μικρές δόσεις ζιζανιοκτόνων μόνο εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Η συγκεκριμένη λύση μείωσε ως και κατά 90% τη χρήση φυτοφαρμάκων σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους.

Ένας πραγματικός βοηθός του ακτινολόγου

Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη της ιατρικής, αρκεί να σκεφτείτε πόσο έχει αλλάξει το τοπίο στον χώρο της απεικόνισης με τους αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους. Στον τομέα της απεικόνισης και της ανάλυσης, η τεχνητή νοημοσύνη έχει δείξει τις δυνατότητές της εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία. Είναι γεγονός ότι η εικόνα μιας μαστογραφίας όπου ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης έχει εντοπίσει τα πρόδρομα σημάδια μιας κακοήθειας κυκλοφορεί τους τελευταίους μήνες στα κοινωνικά δίκτυα, όμως η συγκεκριμένη επιτυχία σημειώθηκε το 2020 όπως προκύπτει από τη σχετική μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο Nature.

Έγκαιρος εντοπισμός κακοήθειας πριν γίνει αντιληπτή από τους ειδικούς

Ερευνητές και ακτινολόγοι του σουηδικού ινστιτούτου Καρολίνσκα είχαν παρατηρήσει την ίδια περίοδο ότι οι ελλείψεις σε ακτινολόγους ενισχύουν το ενδιαφέρον για τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Μπορεί να μην είμαστε πολύ κοντά στο χρονικό σημείο όπου η εξέταση μιας μαστογραφίας θα γίνεται αποκλειστικά από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, όμως όπως λένε άνθρωποι με γνώση του αντικειμένου, η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τον καλό ακτινολόγο και θα εξαφανίσει τον μέτριο. Κάτι που μάλλον θα δούμε και σε άλλα επαγγελματικά πεδία.