Η ανάγκη καινοτομίας με υπεύθυνο τρόπο, που θα εξετάζει προσεκτικά και τις επιπτώσεις των προηγμένων τεχνολογιών αποτέλεσε το βασικό μήνυμα του συνεδρίου Nexus 2050, που παρακολουθήσαμε πριν λίγες ημέρες στο Λουξεμβούργο.

Περίληψη θέματος

Το Λουξεμβούργο φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στις τεχνολογικές εξελίξεις

• Το Λουξεμβούργο, παρά το μικρό του μέγεθος, είναι ένα σημαντικό οικονομικό και πολιτικό κέντρο στην Ευρώπη.
• Η χώρα φιλοξενεί πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Amazon, η Paypal και η Rakuten, και έχει ένα δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων.
• Το συνέδριο Nexus 2050, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λουξεμβούργο, ανέδειξε τις προοπτικές της χώρας στον τομέα της τεχνολογίας.
• Το συνέδριο συγκέντρωσε περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες, 200+ ομιλητές, 100+ εκθέτες και πάνω από 200 startups από όλο τον κόσμο.
• Στόχος του Nexus 2050 ήταν να διερευνήσει πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να αξιοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας για το 2050.

Στριμωγμένο ανάμεσα στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Γερμανία. Μία από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης, με έκταση όσο περίπου ο νομός Ηρακλείου στη δική μας χώρα. Συνάμα, το κράτος με το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα στην Ευρώπη, το οποίο εκτιμάται στα 131.000 δολάρια για το 2024, με το μέσο μηνιαίο μισθό να ανέρχεται στα 7000-8000 δολάρια.

Το Λουξεμβούργο, παρά το μικρό του μέγεθος (ίσως και εξ’ αιτίας αυτού) είναι ένα σταυροδρόμι στην καρδιά της Ευρώπης. Σε 20 λεπτά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση μπορείς να βρεθείς σε κάποια άλλη χώρα. Απορροφά με επιτυχία διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες στην κοινωνία, αλλά και στην οικονομία. Από το σχεδόν 508.000 ατόμων σύνολο του εργατικού δυναμικού, μόλις το 26% έχει υπηκοότητα Λουξεμβούργου. Καθημερινά, 226.000 άτομα περνούν τα σύνορα για την εργασία τους στο Λουξεμβούργο. Παράλληλα, η πόλη του Λουξεμβούργου θεωρείται ως η τρίτη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, φιλοξενεί την έδρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και 15.000 έως 20.000 άτομα εκτιμάται ότι απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την Ευρώπη. Πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Amazon, η Paypal, η Rakuten μόνο από τον κλάδο της τεχνολογίας, έχουν επιλέξει ως ευρωπαϊκή τους έδρα το Λουξεμβούργο εξαιτίας του δυναμικού, του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, του σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος και της γεωγραφικής του θέσης. Διόλου τυχαία, έχει το δεύτερο μεγαλύτερο κλάδο κεφαλαίων στον κόσμο και ένα εξαιρετικά δυναμικό χρηματοπιστωτικό κλάδο, που το καθιστούν ως ένα από τους σημαντικούς κόμβους παγκοσμίως.

O πρίγκηπας του Λουξεμβούργου με το ΑΙ robot, Sophia.

Αυτό το μείγμα (ή πλέγμα γιατί όλα τα παραπάνω συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεταξύ τους) καθιστούν το Λουξεμβούργο ως μια χώρα με πολύ σημαντικές προοπτικές. Με φιλοδοξία να πρωταγωνιστήσει και σε άλλους τομείς, όπως αυτός της τεχνολογίας, στον οποίο άλλωστε διαθέτει ένα πολύ ζωντανό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων. Αυτές τις φιλοδοξίες αντανακλά και το συνέδριο Nexus 2050 (διόλου τυχαία η επιλογή του ονόματος Nexus), που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από μερικές ημέρες στο Λουξεμβούργο και το οποίο είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε από κοντά. Δεν είναι τυχαίο ότι το Nexus 2050 είχε μεταξύ άλλων τη στήριξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Λουξεμβούργου, της Εθνικής Υπηρεσίας Καινοτομίας της χώρας, της δημοτικής αρχής, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, συμμετοχές που υπογράμμιζαν την ευθυγράμμιση των τοπικών αρχών στους στόχους του event. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του γενικού διευθυντή του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Λουξεμβούργου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αυτό το event αντιπροσωπεύει μια κομβική ευκαιρία για τη δυναμική χώρα μας να εδραιώσει τη θέση της ως κόμβου καινοτομίας και τεχνολογικής προόδου, καθώς και να προσελκύσει διεθνείς αντιπροσωπείες και ηγέτες σκέψης από όλο τον κόσμο».

Nexus 2050: καινοτομία με υπεύθυνο τρόπο

Οι αριθμοί έχουν πάντα ενδιαφέρον, παρέχοντας μας μια εικόνα, όχι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική. Περισσότεροι από 5.000 συμμετέχοντες, 200+ ομιλητές, 100+ εκθέτες και πάνω από 200 startups, όλοι οι παραπάνω από 50 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, έδωσαν το παρόν στο διήμερο event, που πραγματοποιήθηκε στις 26 και στις 27 Ιουνίου.

Αριθμοί που αποτυπώνουν το μέγεθος της διοργάνωσης, αλλά και το διεθνή της χαρακτήρα, όχι μόνο σε ερεθίσματα από τους διεθνείς ομιλητές που συμμετείχαν, αλλά και σε καλά παραδείγματα πλήθους startups από όλη την Ευρώπη που παρουσίαζαν σε επισκέπτες, στελέχη και επενδυτές τις καινοτόμες λύσεις και προϊόντα τους.

Το Nexus 2050 για το 2024 αποτέλεσε μια πλατφόρμα συνάντησης για ενδιαφερόμενους φορείς στα πεδία της τεχνολογικής μετάβασης και πώς αυτές οι τάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των κυβερνήσεων, των οργανισμών και των επιχειρήσεων, ώστε να πετύχουν και τους στόχους βιωσιμότητας για το 2050. Ή αλλιώς πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογικές εξελίξεις προς όφελος της ανθρώπινης προόδου συνολικά, όχι μόνο ως κέρδος ή αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά και για την αντιμετώπιση πιεστικών ζητημάτων και προκλήσεων των επόμενων ετών και δεκαετιών. Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του πρίγκηπα Γουλιέλμου Ιωάννη, στην ομιλία του στην έναρξη του Nexus 2050. «Η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει γνώση, αλλά η σοφία βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο τη χρησιμοποιούμε» σημείωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία του, μια δήλωση που υπογραμμίζει την ανάγκη καινοτομίας με υπεύθυνο τρόπο, που θα εξετάζει προσεκτικά και τις επιπτώσεις των προηγμένων τεχνολογιών.

Η καινοτομία με υπεύθυνο τρόπο, η εύρεση της χρυσής τομής μεταξύ καινοτομίας, ασφάλειας και ρύθμισης στη χάραξη πολιτικής των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων ήταν ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα του Nexus 2050. Προκλήσεις, αλλά και τάσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη πόρων, η χρήση του πλαστικού, ο υπερπληθυσμός συνολικά, αλλά και στις μεγαλουπόλεις που θα φιλοξενούν μέχρι το 2050 τα 2/3 των κατοίκων του πλανήτη (διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το 1950), οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, η γήρανση του πληθυσμού, ακόμα και η μεγέθυνση των αναπτυσσόμενων οικονομιών (οι αναπτυσσόμενες αγορές εκτιμάται ότι θα αποτελούν 6 από τις 7 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως μέχρι το 2050) δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι στα επόμενα χρόνια θα αναδειχθούν νεοφυείς επιχειρήσεις, με εργαλείο και την τεχνολογία, που θα απαντούν σ’ αυτές τις προκλήσεις και η επενδυτική κοινότητα καλείται να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες. Το ίδιο απαραίτητη είναι και μια κεντρική χάραξη πολιτικής με όραμα.

Σημαντικοί ομιλητές από διαφορετικούς κλάδους

Στις δύο ημέρες που διήρκεσε το συνέδριο, είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε πλήθος ομιλητών από όλο το οικοσύστημα. Στελέχη από τις big tech, αλλά και τις big 4 (συμβούλων επιχειρήσεων), από κατασκευαστές εξοπλισμού, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, αλλά και επενδυτικά σχήματα, από startups, αλλά και εταιρείες κολοσσούς από διαφορετικούς κλάδους, καθηγητές μεγάλων πανεπιστημιακών οργανισμών πέρασαν από το βήμα του Nexus 2050, καταθέτοντας τις απόψεις, τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Ανάμεσα στις εκατοντάδες ομιλίες, εκείνες που (σε εμένα) δημιούργησαν ιδιαίτερη αίσθηση ήταν των:

  • David Shrier (Futurist, Innovation Catalyst & VC), ο οποίος μίλησε για τις τεράστιες ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και τις σημαντικές προκλήσεις που φέρνει μαζί της. Ο κ. Shrier στάθηκε μεταξύ άλλων στις τεράστιες απαιτήσεις ενέργειας που έχει η τεχνητή νοημοσύνη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η εκπαίδευση ενός τέτοιου συστήματος απαιτεί ισόποση ενέργεια με εκείνη που καταναλώνουν 30.000 νοικοκυριά, ενώ η δημιουργία μίας φωτογραφίας βάσει περιγραφής από ένα ΑΙ σύστημα καταναλώνει αντίστοιχη ενέργεια με εκείνη ενός iPhone στη διάρκεια μιας ημέρας.
  • Maximilian Tayenthal (founder, co-CEO and COO, N26), ο οποίος στάθηκε στα μαθήματα ζωής που του άφησε η δημιουργία μιας startup με πραγματικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων. Όπως σημείωσε η πλειονότητα των νέων εγγραφών πελατών έρχεται μετά από σύσταση υφιστάμενων χρηστών, ανθρώπων δηλαδή που ήδη χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της. Μάλιστα, σε μια κατάμεστη αίθουσα από στελέχη χρηματοπιστωτικών οργανισμών σημείωσε ότι στην Ν26 δεν προσλαμβάνονται άτομα που προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο, ως «μέτρο εξασφάλισης» της ροής φρέσκων ιδεών στην εταιρεία.
  • Alexandre Mars (President & Founder of blisce & the Epic Foundation), ο οποίος εστίασε στις επενδύσεις με πραγματικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ταμείο Infinite που έχει ιδρύσει, το οποίο βοηθάει και χρηματοδοτεί, με τη μορφή άτοκου δανείου, φοιτητές χωρίς πόρους στην διαδρομή τους στο πανεπιστήμιο, αλλά και στα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα. Το δάνειο αυτό καλούνται να το επιστρέψουν σταδιακά, χρηματοδοτώντας αυτή με τη σειρά τους το επόμενο δάνειο του ταμείου.
  • Serhiy Demedyuk (Deputy Secretary of the National Security and Defense Council of Ukraine), ο οποίος μοιράστηκε τις γνώσεις του σχετικά με το τοπίο των κυβερνοαπειλών και τα μέτρα που εφαρμόζονται για τη διαφύλαξη υποδομών ζωτικής σημασίας.
  • Anabel Ternès von Hattburg (Γερμανίδα συγγραφέας και καθηγήτρια International Business Administration στο SRH Berlin University of Applied Sciences) η οποία εστίασε στην ανάγκη επενδύσεων που θα συνδυάζουν την καινοτομία με τη βιωσιμότητα.

Καταλήγοντας, το Nexus 2050 αποτέλεσε μια πλατφόρμα όπου διερευνήθηκαν σε βάθος οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της τεχνολογικής προόδου, αλλά και η ανάγκη αυτή η πρόοδος να λειτουργήσει υπέρ του ανθρώπου. Μέσα από καινοτόμες λύσεις και τη στρατηγική συνεργασία οργανισμών, επενδυτών και επιχειρήσεων, που μπορούν να θέσουν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.