Πώς θα είναι το smartphone το 2030; Θα αντικατασταθεί από κάποια τεχνολογία που είναι στα σκαριά; Υπάρχει κάποια που να έχει το προβάδισμα;
Τον Φεβρουάριο του 2018 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Cisco Live στη Βαρκελώνη, ο -τότε- αντιπρόεδρος της Cisco, Rowan Trollope ανεβαίνει στη σκηνή για να δηλώσει βέβαιος ότι «το 2025 τα smartphones θα αρχίσουν να εξαφανίζονται». Αναμενόμενα, το ακροατήριο αντιδρά με αρκετή δυσπιστία, όμως τρία χρόνια μετά η τότε απίθανη πρόβλεψη του κ. Trollope συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες για να βγει αληθινή.
Αυτό που υποστήριζε εν έτει 2018 ο κ. Trollope ήταν ότι οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR) θα λειτουργήσουν ως υποκατάστατο της οθόνης του smartphone. Το -τότε- στέλεχος της Cisco είχε εντυπωσιαστεί από μία επίσκεψη του στα γραφεία της Magic Leap και τις εφαρμογές που ανέπτυσσε, οι οποίες υποκαθιστούσαν το smartphone. Τρία χρόνια μετά η Magic Leap δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και παράλληλα o ρυθμός διείσδυσης του AR είναι μικρότερος από αυτόν που προσδοκούσαν οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η άποψη του είναι λανθασμένη.
«Στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε συσκευές όπως είναι τα γυαλιά που θα αξιοποιούν το AR και τις δυνατότητες του 5G» επισημαίνει ο Αντώνης Μπαρούνας, ανώτερος αντιπρόεδρος της HTC αλλά και ένας άνθρωπος που έχει περάσει από υψηλόβαθμες θέσεις σε κατασκευαστές όπως η Sony Mobile και η Motorola.
Μία άποψη με την οποία δείχνει να συμφωνεί και ο Άρης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής του τμήματος συσκευών κινητής τηλεφωνίας της Samsung Electronics Hellas. «Το AR έχει μεγάλο μέλλον και η εξέλιξη των συσκευών τα επόμενα χρόνια θα μας φθάσει στο σημείο εκείνο όπου μέσα από AR γυαλιά θα έχεις πρόσβαση στα πάντα» σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος, προσθέτοντας ότι «πλέον οι καταναλωτές ενδιαφέρονται περισσότερο για τις εμπειρίες που έχουν και όχι για την ίδια τη συσκευή».
Το smartphone στο άμεσο μέλλον
Το AR θα μας απασχολήσει αρκετά στο προσεχές μέλλον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε άμεσα το smartphone. «Το smartphone θα παραμείνει μαζί για αρκετό καιρό» σημειώνει ο Μιχάλης Μπλέτσας, ερευνητής και διευθυντής πληροφορικής στο MIT Media Lab. Σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή, το smartphone είναι πλέον ο wearable υπολογιστής τον οποίο οραματίζονταν από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 στο ΜΙΤ Media Lab ότι θα είχαμε διαρκώς πάνω μας.
Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνει ο κ. Μπαρούνας, «δεν θα είναι μία συσκευή όπως είναι τώρα» και μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, το form factor των smartphones αναμένεται να αλλάξει ριζικά.
«Καταρχάς, θα είναι εξαιρετικά λεπτό με πολλαπλά αναδιπλούμενες οθόνες» σημειώνει o κ. Παρασκευόπουλος. Οι πολλαπλά αναδιπλούμενες οθόνες είναι ενδεχομένως μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια καθώς δεν μιλάμε απλά για μία συσκευή όπου η οθόνη απλά διπλώνεται στα δύο, όπως συμβαίνει με τα υπάρχοντα foldable smartphones, τα οποία αναμένεται να γίνουν εξαιρετικά προσιτά τα επόμενα 2 χρόνια. Αλλά για συσκευές με οθόνες που θα μπορούν να «επεκτείνονται» από τις 6 έως ακόμα και τις 10 ίντσες. «Μέχρι το 2025 είναι πολύ πιθανό η τεχνολογία των stretchable οθονών να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο smartphone» επισημαίνει ο κ. Μπαρούνας. Όπως προσθέτει, η τάση που υπάρχει για την πλήρη εξάλειψη των περιθωρίων (bezels) στην οθόνη θα συνεχιστεί, ενώ η selfie κάμερα αναμένεται να ενσωματωθεί στην εμπρόσθια οθόνη. Επιπρόσθετα, σχετικά με το κύριο -στην πίσω πλευρά- σύστημα κάμερας, η τεχνολογική εξέλιξη είναι προς την περαιτέρω αύξηση της ανάλυσης προκειμένου να φθάσει ακόμη και στα 250 megapixel!
Η κατάργηση των θυρών
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που οδεύει προς κατάργηση είναι οι κάθε λογής θύρες που συναντάμε σε ένα smartphone: για τη φόρτιση, τα ακουστικά ή και για τη SIM κάρτα.
«Όλα θα είναι ασύρματα» σημειώνει ο κ. Μπαρούνας, επισημαίνοντας ότι η φόρτιση μπορεί πλέον να γίνεται ασύρματα με τη χρήση της επαγωγικής τεχνολογίας, το αποκαλούμενο wireless charging, ενώ και στον τομέα του ήχου η τάση είναι πλέον εμφανώς προς τη χρήση ασύρματων ακουστικών. Προς κατάργηση οδεύει και η κάρτα SIM και η αντικατάσταση της από την eSIM ή την iSIM (Integrated SIM), όπως προτιμά να την αποκαλεί ο κ. Παρασκευόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή θα συνδέεται στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας μέσω κάποιου ειδικού κωδικού ή κάποιας αντίστοιχης μεθόδου. Αυτό έχει ως επιπλέον πλεονέκτημα ότι στο μέλλον όλες οι συσκευές θα έρχονται έτοιμες για σύνδεση στο δίκτυο κινητής με τον χρήστη απλά να συνδέεται με τη χρήση κάποιου κωδικού ή ενδεχομένως βιομετρικών χαρακτηριστικών. «Από τη στιγμή που θα σταματήσει η χρήση των καρτών SIM, αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί και αυτή η θύρα, κάτι που επιθυμούν οι κατασκευαστές» σημειώνει το στέλεχος της Samsung.
Οθόνες και αισθητήρες
Οι παραπάνω εξελίξεις είναι προφανές πως θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές και στο κομμάτι του λογισμικού και των εφαρμογών. Όπως και στον τομέα του user interface. Ο κ. Μπαρούνας προβλέπει ότι εδώ είναι που θα δούμε τους ψηφιακούς φωνητικούς βοηθούς (voice assistants) να κάνουν πλέον ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους.
“Πλέον συζητάμε για ένα Internet των Ανθρώπων, που μας προσφέρει πολλές επιπλέον δυνατότητες”
Ταυτόχρονα, βλέπουμε την αυξημένη χρήση αισθητήρων (sensors), όπως σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος. Ειδικά αυτών που σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με την παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας μας. Ο κ. Παρασκευόπουλος επισημαίνει πως το 2019 η αγορά των medical sensors έφθασε στα 11,9 δισ. δολάρια και εκτιμάται πως το 2027 θα έχει ανέλθει στα 20,87 δισ. δολάρια.
«Γενικότερα, βελτιώνονται διαρκώς οι αισθητήρες που βάζουμε πάνω μας και σταδιακά η συνδεσιμότητα με το cloud γίνεται όλο και μεγαλύτερη» σημειώνει ο κ. Μπλέτσας. «Πλέον συζητάμε για ένα «Internet των Ανθρώπων» που μας προσφέρει πολλές επιπλέον δυνατότητες» επισημαίνει ο Έλληνας καθηγητής.
Ουσιαστικά, αυτό το «Internet των Ανθρώπων» είναι ένα προσωπικό οικοσύστημα (personal ecosystem) που έχουν ήση αρχίσει να δημιουργούν πολλοί καταναλωτές, χρησιμοποιώντας μία σειρά από ασύρματες περιφερειακές συσκευές που συνδέονται με το smartphone. Το τελευταίο, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, λειτουργεί -και θα συνεχίσει να το κάνει- ως ο «εγκέφαλος» γι’ αυτό το οικοσύστημα.
Αλληλεπιδρώντας με τις οθόνες γύρω μας
Αυτό το νέο «οικοσύστημα» αποτελεί ήδη μία βασική τάση και πλέον ετοιμαζόμαστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο της εξέλιξης του συγκεκριμένου οικοσυστήματος, όπου ένα βασικό δομικό στοιχείο θα είναι οι… οθόνες. «Μία σημαντική εξέλιξη θα είναι πως μέσα στην τρέχουσα δεκαετία θα έχουμε πολλές οθόνες μέσα στο σπίτι μας και θα αλληλεπιδρούμε με αυτές» επισημαίνει ο κ. Μπλέτσας.
Μοιάζει λίγο με σκηνή από το The Expanse ή το Iron Man η εικόνα αυτή αλλά είναι χαρακτηριστική της διαδικασίας περιορισμού της «εξάρτησης» μας μόνο από την οθόνη του smartphone.
Η επανάσταση του AR
Η πραγματικά μεγάλη αλλαγή, πάντως, δεν αναμένεται πριν τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας. «Η επανάσταση θα είναι οι αυτόνομες συσκευές» επισημαίνει ο κ. Μπαρούνας, αναφερόμενος ουσιαστικά σε συσκευές όπως τα γυαλιά με ενσωματωμένες δυνατότητες AR. Γυαλιά που θα αξιοποιούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, θα είναι συνδεδεμένα διαρκώς στο cloud μέσω δικτύων 5G.
Από εκεί και πέρα, το AR θα χρησιμοποιείται και σε άλλες συσκευές ή μηχανές που θα χρειάζονται πρόσβαση σε εφαρμογές, δεδομένα και υπηρεσίες. Όπως, για παράδειγμα, τα αυτοκίνητα μας, τα οποία όλα δείχνουν ότι αρκετά σύντομα θα είναι εξοπλισμένα με προσωποποιημένες head up displays.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η υπολογιστική ισχύ θα βρίσκεται στο cloud, όπου θα είναι αποθηκευμένα και όλα τα δεδομένα. Ρόλο-κλειδί για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σενάριο θα παίξει το 5G και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του: η χαμηλή απόκριση, οι πολύ υψηλές ταχύτητες, η δυνατότητα για ταυτόχρονη λειτουργία χιλιάδων συσκευών στην ίδια περιοχή. Αυτό είναι και το σενάριο πάνω στο οποίο εκτιμάται ότι εργάζονται αυτή τη στιγμή κολοσσοί όπως είναι η Google, η Microsoft και το Facebook και δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ήδη προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις για το AR, περιμένοντας ότι η εμφάνιση των 6G δικτύων προς το τέλος της δεκαετίας θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής προκειμένου αυτό το μοντέλο να κυριαρχήσει.
“Το smartphone θα λειτουργεί ως ένα είδος κλειδοθήκης, θα είναι δηλαδή η συσκευή που θα χρησιμοποιούμε για να έχουμε πρόσβαση στις υπόλοιπες συσκευές”
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η άποψη που θέλει το smartphone να συνεχίσει να έχει ρόλο και σε αυτό το μοντέλο. Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα, το smartphone θα λειτουργεί ως ένα είδος «κλειδοθήκης», θα είναι δηλαδή η συσκευή που θα χρησιμοποιούμε για να έχουμε πρόσβαση στις υπόλοιπες συσκευές αλλά και μια συσκευή προσωπικής επικοινωνίας με όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες να είναι στο cloud.
Υπάρχει, βέβαια, και η περίπτωση που αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος, σύμφωνα με την οποία, το smartphone θα λειτουργεί ως το μέσο αποθήκευσης των δεδομένων αλλά και το σημείο όπου θα «τρέχουν» οι ΑΙ εφαρμογές που θα χρησιμοποιεί ο χρήστης.
Δεκαετία εξελίξεων
Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα 10 χρόνια αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την εξέλιξη του smartphone. Ή μάλλον πιο σωστά της συσκευής που θα έχουμε διαρκώς μαζί μας και θα χρησιμοποιούμε τόσο ως συσκευή επικοινωνίας όσο και ως υπολογιστική συσκευή. Το AR αναμένεται να αλλάξει δραματικά τον τρόπο αλληλεπίδρασης μας με αυτή την συσκευή και θα δούμε τα γυαλιά να αποτελούν το βασικό μέσο πρόσβασης σε πληροφορίες και δεδομένα. Ενδεχομένως λοιπόν να μην απέχουμε πολύ από την εποχή που τα gadgets του Tony Stark στο Marvel Cinematic Universe να μην είναι μόνο «παιχνιδάκια» που δημιούργησε ένας πανέξυπνος, πολυμήχανος μεγιστάνας της τεχνολογίας.