Σε μια περίοδο που η ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα επιταχύνεται, ο Όμιλος ΟΤΕ προχωράει σε μια επένδυση θεμελιώδους σημασίας με την κάλυψη των 2/3 των γραμμών της χώρας με 100% οπτική ίνα και τη δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ευρυζωνικού Internet.
Στο μακρινό 1989 και στην ταινία Field of Dreams που στα ελληνικά κυκλοφόρησε ως «Ο Ξυπόλυτος Τζο», ο Κέβιν Κόσνερ περπατάει σε ένα καλαμποκοχώραφο όταν ακούει μια φωνή να του λέει πως «αν το χτίσεις θα έρθει», μία φράση που έμελλε να ξεπηδήσει από την κινηματογραφική οθόνη και να γίνει αγαπημένο ρητό στα χείλη στελεχών επιχειρήσεων, κυρίως όσων ασχολούνται με την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών. Στην ταινία, ο πρωταγωνιστής, υπακούοντας στις εντολές της φωνής, φτιάχνει ένα γήπεδο μπέιζμπολ στο οποίο παίρνουν τις θέσεις τους ιστορικές φιγούρες του αθλήματος. Βεβαίως η φράση υποκρύπτει μία σιγουριά που ίσως να εμπεριέχει κάποια στοιχεία αλαζονείας και δεν είναι λίγες οι φορές που ένα προϊόν ή μία υπηρεσία εμφανίζονται πριν από τον καιρό τους, άρα το «χτίσιμο» πρέπει να γίνεται την κατάλληλη στιγμή. Ο Νίκος Καζαντζάκης περιγράφει με μοναδικό τρόπο τη σημασία της κατάλληλης στιγμής, διηγούμενος την προσπάθειά του να βοηθήσει μια πεταλούδα με την αναπνοή του ώστε να βγει από το κουκούλι της κατά την ολοκλήρωση της μεταμόρφωσης. Η προσπάθεια θα αποτύχει. «Βγήκε αμέστωτη, κουνήθηκε απελπισμένη και σε λίγο πέθανε στην παλάμη μου», γράφει ο Καζαντζάκης.
Σε ένα λιγότερο λυρικό πεδίο, αυτό των οδικών δικτύων, η γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου χαιρετίστηκε ως κατασκευαστικό θαύμα και ως ένας ακόμα θρίαμβος του ανθρώπου επί των δυνάμεων της φύσης, όμως το 2004 που ξεκίνησε η λειτουργία της ένωνε δύο υποδεέστερης ποιότητας εθνικές οδούς, οι οποίες αναβαθμίστηκαν πάνω από μια δεκαετία μετά. Εδώ ο χρόνος δεν ήταν ο απολύτως κατάλληλος, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει πως η κατασκευή και η λειτουργία της γέφυρας δεν ήταν αναγκαία. Όμως ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά (και το κόστος διέλευσης χαμηλότερο) αν υπήρχαν σε λειτουργία αυτοκινητόδρομοι που θα τροφοδοτούσαν τη γέφυρα με περισσότερες διελεύσεις οχημάτων.
Η χώρα πατάει γκάζι στις ψηφιακές υπηρεσίες
Σε ένα άλλο πεδίο, πιο κοντά στις ψηφιακές μας ανησυχίες, το 2018 ανακοινώθηκε το πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση οπτικής ίνας στο σπίτι, χρήση του οποίου θα μπορούσαν να κάνουν περίπου 130.000 νοικοκυριά. Δύο χρόνια μετά, το πρόγραμμα είχαν χρησιμοποιήσει περίπου 5.000 δικαιούχοι και στη διετή παράταση που ακολούθησε το πρόγραμμα απογειώθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία όχι γιατί έγινε κάποιο θαύμα, αλλά γιατί ο χρόνος ήταν καταλληλότερος και οι υποδομές είχαν αναπτυχθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα. Βεβαίως, θα πει κάποιος, συνέβαλε σε αυτό η πανδημία που έπεισε (ή ανάγκασε, εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς) πολλούς να προχωρήσουν σε αγορά εξοπλισμού και σε αναβάθμιση της σύνδεσής τους με το Internet, ώστε να υποστηρίξουν τις αυξημένες ανάγκες τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης. Λίγο πολύ άλλωστε όλοι παραδέχονται πως η πανδημία και το διπλό lockdown επιτάχυναν, όχι μόνο τη ζήτηση σε υποδομές αλλά και την προσφορά σε υπηρεσίες. Ακόμα και κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται πως η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιακή ωρίμανση των δημόσιων υπηρεσιών, πέτυχε να κάμψει αντιστάσεις, να βοηθήσει στην ταχύτερη εγκατάσταση δικτύων (αφού κάποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αφαιρέθηκαν από το προσκήνιο) και να επιταχύνει τον βηματισμό για την υλοποίηση των στόχων που περιγράφονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και στο Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικότητας.
Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως η χώρα πατάει γκάζι, ώστε να επιταχύνει την ψηφιοποίηση υπηρεσιών και να αναδειχθεί η νέα γενιά εφαρμογών που θα ορίζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας τα επόμενα χρόνια. Η τηλεπικοινωνιακή εποχή του χαλκού οδεύει προς το τέλος της και για τα χάλκινα καλώδια το μουσείο της τεχνολογίας είναι βέβαιο πως θα επιφυλάξει μία περίζηλη θέση, αφού ήταν το μέσο που μετέφερε αρχικά φωνή και αργότερα δεδομένα σε τεράστιες αποστάσεις. Ο χαλκός μας έφερε πιο κοντά, αλλά πιο γρήγορα απ’όσο έχουν καταφέρει τεχνολογίες, όπως το ADSL ή το VDSL είναι μάλλον αδύνατο να συμβεί. Οι οπτικές ίνες, από κομμάτι της «βαριάς» υποδομής στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα γίνεται μέρος της καθημερινότητας για πολίτες και επιχειρήσεις. Τα ίχνη από τα μικρά κανάλια που κινούνται παράλληλα με τα ρείθρα των δρόμων, μέσα και έξω από τις πόλεις, είναι μια ευπρόσδεκτη ένδειξη της ανανέωσης του ίσως πιο δύσκολου μέρους ενός δικτύου – εκείνου που φτάνει ως τον τελικό του αποδέκτη.
Η διαφορά είναι υπόθεση μίας… πρόθεσης. Υπηρεσίες που βασίζονται στο ADSL και το VDSL εξαρτώνται από παραμέτρους όπως η απόσταση του χρήστη από το κέντρο, η ποιότητα στην οποία βρίσκεται το καλώδιο χαλκού και, βεβαίως, οι φυσικές δυνατότητες του ίδιου του μετάλλου. Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που η ταχύτητα πρόσβασης είναι «έως» 50 ή 100 Mbps και αυτή η μικρή πρόθεση κάνει τελικά τη διαφορά. Αντίθετα η οπτική ίνα δεν έχει τους φυσικούς περιορισμούς του χαλκού και σε μια εγκατάσταση ως το σπίτι (αυτό που οι επαΐοντες αναφέρουν ως Fiber To The Home ή FTTH) η προσφερόμενη ταχύτητα είναι αυτή που υπόσχεται ο πάροχος, 100, 200 Mbps και, προσεχώς, ακόμα και 1 Gbps ή παραπάνω.
Τι να τα κάνω τα 200 Mbps;
Στην πρώτη μεγάλη αναβάθμιση των οικιακών συνδέσεών μας στο Internet, τον καιρό που αφήναμε πίσω τα modem και τις ταχύτητες των 128 Kbps (στην καλύτερη περίπτωση), νιώθαμε περίπου εκστασιασμένοι για τα 2, 4 ή 8 Mbps που έπιαναν οι ADSL συνδέσεις μας. Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να μεταβούμε στα 24 Mbps, είτε για λόγους εργασίας, είτε ψυχαγωγίας. Βλέπετε, το gaming αποτέλεσε από αρκετά νωρίς, ισχυρό παράγοντα αναβάθμισης τόσο των υπολογιστών, όσο και των διαδικτυακών μας συνδέσεων.
Εξίσου γρήγορα περάσαμε από τα 24 στα 50 και τα 100 Mbps και το επόμενο βήμα προς το FTTH είναι μάλλον μονόδρομος. Με streaming περιεχόμενο 4K, με το gaming να γίνεται απαιτητικό, με την τηλεργασία να γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των εργαζομένων, οι ανάγκες για μόνιμη και υψηλής διαθεσιμότητας σύνδεση είναι αυξημένες. Κρίνοντας, μάλιστα, απ’ όσα βλέπουμε να παρουσιάζουν εταιρείες τεχνολογίας σε ΗΠΑ και Ασία, οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας και εικονικής πραγματικότητας ετοιμάζονται να εμπλουτίσουν στην καθημερινότητά μας υποσχόμενες νέες εμπειρίες στην ψυχαγωγία, την κατανάλωση, την ενημέρωση, την εργασία, την εκπαίδευση. Άρα, η ερώτηση δεν είναι τι να κάνει κανείς με 200Mbps εγγυημένης ταχύτητας, αλλά πότε θα τα έχει.
Δες εδώ, εάν το FTTH, έχει φθάσει έξω από την πόρτα σου.
Η μεγαλύτερη επένδυση για τηλεπικοινωνιακές υποδομές από τον Όμιλο ΟΤΕ
Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου για την αναβάθμιση της χώρας και ήδη πάνω από 650.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε 100% FTTH μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα. Επιταχύνοντας την υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου για την αναβάθμιση της χώρας, που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, ο Όμιλος ΟΤΕ προχωρά δυναμικά για να καλύψει περίπου τα 2/3 των γραμμών της χώρας με οπτική ίνα, φέρνοντας το FTTH σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στο 2022, και σε 3 εκατομμύρια μέχρι το 2027. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές, με πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τη χώρα συνολικά.
Παράλληλα, ταχύτατα υλοποιείται και η πρωτοβουλία του Ομίλου για τη δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet για τους πελάτες COSMOTE, όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Περισσότεροι από 750.000 οικιακοί και εταιρικοί πελάτες, σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι και την επιχείρηση, θα δουν τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού Internet να αναβαθμίζονται δωρεάν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα, μέσα στο 2022, και σύμφωνα με τις εγκρίσεις της EETT. Οι πελάτες δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια. Θα ενημερωθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, μέσω του λογαριασμού σταθερής, της εφαρμογής My COSMOTE App και με γραπτό μήνυμα (sms). Ήδη, η αναβάθμιση ταχυτήτων έχει υλοποιηθεί σε πάνω από το 30% των συνδέσεων που μπορούν να αναβαθμιστούν και συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.
Αυτές οι στρατηγικές κινήσεις του Ομίλου ΟΤΕ, για την επέκταση του FTTH και την άμεση αναβάθμιση των ταχυτήτων, θα συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας στους διεθνείς δείκτες, ιδίως στη βελτίωση της απόκλισης της Ελλάδας από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI. Σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα, ο Δείκτης DESI προσμετρά, μεταξύ άλλων, την κάλυψη και διείσδυση των υπερυψηλών ταχυτήτων. Ήδη, κυρίως χάρη στις επενδύσεις του Ομίλου ΟΤΕ σε FTTC/Vectoring, η χώρα έχει κάνει άλμα φτάνοντας το μέσο όρο της ΕΕ στη διαθεσιμότητα ταχυτήτων 100Mbps και πάνω.
Η πρωτοβουλία για τη δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων σταθερού Internet αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις της χώρας και ως προς τη διείσδυση. Επιπλέον, η υστέρηση που αποτυπώνεται σήμερα στον δείκτη σε ό,τι αφορά την κάλυψη και τη διείσδυση FTTH, έρχεται να καλυφθεί από την τεράστια επένδυση του Ομίλου που θα φέρει την οπτική ίνα σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οι πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ θέτουν τη χώρα μας σε θέση πρωταγωνιστή και δημιουργούν σήμερα τις υπερσύγχρονες υποδομές οπτικής ίνας που θα καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων δεκαετιών με ταχύτητες Gigabit, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη.