Η επένδυση στην καινοτομία θα μας δώσει και ένα νέο όραμα ελπίδας.
Ο Morten Olsen εξηγεί πως οι αρχές της καινοτομίας και τα νέα προϊόντα που ήδη σχεδιάζονται, θα επιβραδύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μας εξηγεί ο νέος επιστήμονας πως τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κάνουν καλύτερες τις πόλεις και τον αέρα που αναπνέουμε… Ποιός όμως τον ακούει; Ποιος θα διαβάσει άραγε τις μελέτες του όπως τη δημοσιευμένη “Automating Labor: Evidence from Firm-level Patent Data“. Ο κόσμος μας επιστρέφει στο παρελθόν (τα είπαμε σε προηγούμενο άρθρο).
Και όμως σήμερα παρά ποτέ χρειαζόμαστε την καινοτομία. Να μας συγκινεί και να μας δίνει οδηγό στα μονοπάτια του νέου μέλλοντος. Χρειαζόμαστε τους νέους Έλληνες επιστήμονες της Code4Thought που ελέγχουν την ποιότητα του software για κάθε επιχείρηση. Γιατί μόχθησαν, γιατί βοηθούν, γιατί δείχνουν και σε άλλα νέα παιδιά της τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Χρειαζόμαστε την καινοτομία, όχι μόνο για τα πρακτικά ωφέλιμα αποτελέσματά της, όταν αλλάζει και και βελτιώνει παραδοσιακές διαδικασίες και υπηρεσίες ή ολόκληρους κλάδους. Χρειαζόμαστε την καινοτομία για να μας θυμίζει πως ανήκουμε στον πολιτισμένο κόσμο που εξελίσσεται για καλύτερα.
“Αν θέλεις κάτι νέο, πρέπει να σταματήσεις να κάνεις κάτι παλιό”
Peter F. Drucker
Υπηρεσίες σε Νοηματική γλώσσα!
Η Ελλάδα ως κράτος και η κοινωνία μας ιστορικά αποφεύγει να βρει λύσεις για τις ειδικές και ευπαθείς ομάδες. Οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα δυσκολεύονται να ζουν στις πόλεις μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι ειδικές διαβάσεις που φτιάχτηκαν για αυτούς, αλλά παρκάρουν «έξυπνοι» (ευτυχώς μειώνεται με το χρόνο το φαινόμενο). Η καινοτομία αλλάζει τα κακώς κείμενα, μέχρι και τη ΔΕΗ, η οποία αποφάσισε να δώσει εξυπηρέτηση πελατών με νοηματική γλώσσα (εύγε!). Έτσι, μια μικρή… καινοτομία εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων στις υπηρεσίες. Ξέρετε, φαντάζομαι, πόσα εμπορικά, δημόσια, πανεπιστημιακά websites δεν προβλέπουν καν να χρησιμοποιήσουν το ειδικό plugin για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (και ας έχει εγκριθεί από το gov.gr για όλους)…
Διάσημοι πατριώτες μας; Όχι, διεθνώς καινοτόμοι Ελληνες!
Ο Σαμιώτης Tεντ Σαράντοs είναι το μεγάλο αφεντικό της Netflix που ήρθε στην Ελλάδα για να τη βάλει στο παγκόσμιο παιχνίδι των παραγωγών. Ο Πυργιώτης Ανδρέας Καλαντζόπουλος είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία του πανίσχυρου πολυεθνικού ομίλου Philip Morris γιατί του πιστώνεται η καινοτομία των θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων. Ο Θεσσαλονικιός Αλμπερτ Μπουρλά τςη Pfizer ηγείται του αγώνα κατά της πανδημίας και ξεκινά τη Pfizer Digital στη Θεσσαλονλίκη έχοντα πλάνο 10ετίας για επενδύσεις που θα φτάσουν τα 680 εκατ. ευρώ. Η Ευστρατία Ζαφειρίου μηχανολόγος από τη Μακεδονία στήνει το νέο εργοστάσιο ηλεκτρικών μπαταριών της Volkswagen. Ο Δρ Άλεξ Παπαλεξόπουλος από το Σαν Φρανσίσκο βάζει τη σφραγίδα του χρηματιστήρια ενέργειας σε 3 ηπείρους και σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αργεντινή, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Πολωνία, Ουγγαρία, Αίγυπτος, Αλβανία, Ελλάδα, Κύπρος) όντας ιδρυτής της ECCO International και επικεφαλής της Zome Energy.
Καινοτομία και ήλιος!
Η ελληνική βιομηχανία ηλιακών θερμικών ήδη εξάγει το 70% της παραγωγής της προς όλο τον κόσμο και εμείς ελπίζουμε πως θα εισαχθούν τα ηλιακά θερμικά στα συστήματα τηλεθέρμανσης της χώρας και των πολιτικών δράσεων των Υπουργείων. Ναι, πρόκειται για καινοτομία να μπεις στη διεθνή αγορά ενεργειακών συστημάτων και να σε δεχτούν. Σε μια αγορά (ενέργειας) όπου Ιταλοί και Ισπανοί έχουν τεχνογνωσία και εμπορικά δίκτυα σε πολλά είδη θέρμανσης. Φανταστείτε, πόσο σημαντικό είναι, όταν οι επίσημες αναλύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν πως έως το 2030 θα έχουν δημιουργηθεί 250.000 νέες δουλειές στην ενέργεια με συνολικό τζίρο 25 δισ. ευρώ και πως θα έχουμε τουλάχιστον 21.000.000 κτίρια με πλήρη αυτονομία ηλιακής ενέργειας.
Κυκλική οικονομία, και ο καφές δίνει νέα προϊόντα
Η Coffe-Eco λειτουργεί από το 2016 στην Πάτρα, ήταν όραμα καινοτόμων χημικών μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Πατρών, και έχει διακριθεί στα Ευρωπαϊκά βραβεία EIT Food και NBG Seed, ενώ σήμερα ήδη τα προϊόντα της πωλούνται στην Αμερικανική ήπειρο. Τι κάνει; Μετατρέπει τα υπολείμματα καφέ σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, δίνοντας δεύτερη ζωή στον αγαπημένο μας καφέ, αντί να γεμίζει τις χωματερές.
Μείωση του «ξεπλύματος» χρήματος
Η παρακολούθηση των διαδρομών χρήματος και των συναλλαγών μέσω Machine Learning βοηθά τις τράπεζες διεθνώς να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα χρήματος. Οι παραδοσιακές προσεγγίσεις των τραπεζών που βασίζονται σε κανόνες και παρατήρηση (από που ήρθαν τα χρήματα, με ποιο τιμολόγιο, τι έχει κάνει αυτή η εταιρία, ποιος είναι στη συναλλαγή κ.λπ.) κοστίζει 214 δισ. δολάρια κάθε χρόνο σε εργατοώρες, διασταυρώσεις και επιμέρους προμήθειες software. Το οικονομικό έγκλημα μπορεί να σταματηθεί με τη μηχανική που μαθαίνει και εφαρμόζει ρουτίνες αυτοματοποιημένα. Αυτή η καινοτομία οδηγεί σε καλύτερα συμπεράσματα τους φορείς διακυβέρνησης και οι οικονομίες δεν γεμίζουν βρώμικο χρήμα.
Απασχόληση, αλλά πρώτα ψηφιακές δεξιότητες
Είναι σπάνιο για κυβερνητική υπηρεσία να δρα, να κινείται! Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης συμφώνησε σε προγράμματα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων και επαγγελματικής αποκατάστασης ανέργων με τους διεθνείς κολοσσούς της ψηφιακής οικονομίας όπως Google, Amazon και Cisco. Είναι καινοτομία για τα δημόσια πράγματα της χώρας, μιας και πάνω από 700.000 εργαζόμενοι και άνεργοι θα ωφεληθούν από τα προγράμματα κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων.
Και από μικρούς και από μεγάλους θα έλθει η αλλαγή!
Η startup ηλεκτρικών αυτοκινήτων E.GO θα παρουσιάσει στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού δύο νέες εκδόσεις του μικρού ηλεκτρικού αυτοκινήτου πόλης, σπάζοντας το ολιγοπώλιο των μεγάλων Ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών. Η Enel έφτιαξε σε 19 πόλεις τα Enel Innovation Hubs που επωάζουν νεοφυείς επιχειρήσεις των οποίων η τεχνολογία οδηγεί στην ενεργειακή μετάβαση και ήδη έχει να επιδείξει 120 startups που έκαναν scale-up. Φανταστείτε πόσα νέα παιδιά, ταλέντα, μυαλά βρίσκουν το δρόμο τους. H ελληνική Omilia, κάτω από το ραντάρ πολλών, χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για υπηρεσίες self service τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, ώστε κάθε επιχείρηση να αντιμετωπίζει τον όγκο πελατών της σε κάθε κανάλι επαφής με τους καταναλωτές-πελάτες. Το πελατολόγιό της είναι σε όλο τον κόσμο και ήδη προσφέρει 60 γλώσσες! Ακόμη και η Μη Κυβερνητική savethechildren.org έχει ανοίξει τις πόρτες της στην καινοτομία!
Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα, κόντρα σε όλους τους «κόσμους» του κακού
Ο κόσμος της καινοτομίας βρίσκεται παντού, χωρίς να κάνει πρωτοσέλιδα. Στην υγεία και τη μελέτη του καρκίνου. Στον τουρισμό και τις θεματικές πλατφόρμες. Στην αγροτική τεχνολογία. Στις κοινωνικές υπηρεσίες που προσωποποιούνται ως υπηρεσίες φροντίδας για κάθε πολίτη. Στη ναυτιλία και τις καθαρές θάλασσες και καράβια. Στο πάντρεμα της νανοτεχνολογίας με τις εγχειρήσεις. Στη μάθηση από παντού, κάθε ώρα (για όποιον θέλει να εξελιχθεί). Στην κυκλική οικονομία και τα παπούτσια από ανακυκλώσιμο πλαστικό. Στους έξυπνους μετρητές που λειτουργούν επιχειρήσεις και σπίτια.
- Υπάρχει όμως και ο κόσμος του «κακού» που δεν ενδιαφέρεται για αυτά.
- Πρώτος «κόσμος» είναι το κοινό της κλειδαρότρυπας, του twitter και του χαμένου χρόνου, ίσα να περνούν οι μέρες και να σχολιάζουν θανατικά ή τηλεοπτικά σκουπίδια.
- Υπάρχει επίσης ο (φαντασιακός) «κόσμος» της νεολαίας που είναι σε format 16:9 σε Instagram και tik tok, ή στην αναπαραγωγή των προτύπων καβγάδων και μαχαιρωμάτων που αντιγράφονται από τους καλλιτέχνες (sic!) της trap. Δεν ξέρουμε αν όλοι θα τα καταφέρουν ως influencers ή YouTubers και ποιος θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά αυτοί δεν είναι σχετικοί με την καινοτομία.
- Υπάρχει ένας πιο σκοτεινός «κόσμος», εγκληματικότητας. Ο παιδεραστής του Κολωνού. Η παρέα που σκότωσε τον Βαγγέλη. Ο πατέρας που διαμέλισε το κοριτσάκι του. Οι άνθρωποι που σκοτώνουν τις γυναίκες ή τα παιδιά τους. Τα νέα παιδιά, που βίασαν και σκότωσαν. Ο εικοσάχρονος που μαχαίρωσε συνομήλικο ή οι ορδές συμμοριών. Ο παπάς που υπόσχεται θαύματα στην εκκλησιά του.
- Τέλος, υπάρχει ο «κόσμος» των κυβερνήσεων που πέφτουν με τα μούτρα (και θα είναι κολλημένες για 2-3 χρόνια;) στα γεωπολιτικά προβλήματα και στα επιδόματα για να μειώσουν τον κίνδυνο εξέγερσης ανά τον κόσμο. Ούτε κι εκείνοι (στην πλειονότητά τους) πραγματικά ενδιαφέρονται για την καινοτομία, γιατί τη θεωρούν ένα παιχνίδι για νέους, σαν να περνούν την ώρα τους.
“Αν το έκανες πάντα έτσι, μάλλον είναι λάθος”
Charles Kettering
Η καινοτομία μας θυμίζει το σκοπό μας, να εξελισσόμαστε
Ήρθαμε στη ζωή για να δημιουργούμε και να εξελισσόμαστε. Όλοι μαζί. Στην εποχή του πυρηνικού κινδύνου, των εθνικισμών και των λαϊκισμών, στην εποχή των μαχαιριών και της έλλειψης ψυχολογικής υγείας ..πραγματικά, η καινοτομία μας θυμίζει τι αξίζει να κάνουμε. Και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε σε αυτό όσο και όπου μπορούμε. Γιατί το βλέπετε, ο κόσμος που είχαμε δεν είναι καλά στημένος…