Για την φαρμακευτική έρευνα, τις εξελίξεις και τις προκλήσεις στο συγκεκριμένο πεδίο μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Γαϊτανάρη, επιστημονικό διευθυντή της φαρμακευτικής εταιρείας Omeros.
Την πεποίθησή του ότι «οι επόμενες γενιές θα δουν μια πλειάδα από φάρμακα, που θα επηρεάσουν καταλυτικά την ανθρώπινη ζωή» εκφράζει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Γιώργος Γαϊτανάρης, επιστημονικός διευθυντής της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Omeros. «Θεωρώ δεδομένο ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα ανακαλύψουμε φάρμακο για τον καρκίνο. Θεωρώ δεδομένο ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα ανέβει σημαντικά ο μέσος όρος ζωής» δηλώνει χαρακτηριστικά στο 2045.gr
Ο Γιώργος Γαϊτανάρης είναι ένας επιστήμονας με έργο 40 ετών στο πεδίο της φαρμακευτικής έρευνας και της βιοτεχνολογίας. Τις τελευταίες δεκαετίες επικεντρώνεται στην ανακάλυψη και παραγωγή πρωτοποριακών φαρμάκων. Ενδεικτική του υψηλού επιπέδου του έργου του και της επιστημονικής του ομάδας είναι η διάκριση με το βραβείο Prix Galien Canada 2019, που του απονεμήθηκε πέρυσι.
Όπως σημειώνει στη συζήτησή μας ο κ. Γαϊτανάρης η φαρμακευτική έρευνα περνάει σταδιακά από τα πανεπιστήμια στις ιδιωτικές εταιρείες. Σημειώνει δε ότι είναι λίγες οι χώρες που μπορούν να υποστηρίξουν τα μεγάλα διεθνή δίκτυα έρευνας, με την Ελλάδα να απουσιάζει αυτή τη στιγμή από τον παγκόσμιο χάρτη. Όμως, όπως σπεύδει να προσθέσει, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία της, διαθέτοντας την εξαιρετική «πρώτη ύλη» του άριστα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Αρκεί βέβαια να υλοποιηθούν και άλλες απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως η προσέλκυση επενδύσεων.
Κεφάλαιο κορονοϊός
Με το μεγάλο θέμα της εποχής να είναι η πανδημία του κορονοϊού ήταν αναπόφευκτο να μην κάνουμε μία αναφορά στη συζήτησή μας μαζί του. Όπως σημείωσε είναι εντυπωσιακή “η ακαριαία αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας”, χαρακτηρίζοντας θαύμα το γεγονός ότι “σε λιγότερο από ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας είμαστε σε θέση να μιλάμε για εμβόλιο και θεραπείες”.
Όπως σπεύδει να προσθέσει η πανδημία πέρα από τις προκλήσεις που δημιούργησε στην παγκόσμια κοινότητα αφήνει και σημαντικά μαθήματα για το μέλλον. Για τον άνθρωπο, τις επιχειρήσεις, τις χώρες.