Η τεχνητή νοημοσύνη σε hardware και λειτουργίες μοιάζει να αποτελεί το μεγάλο στοίχημα των εταιρειών κατασκευής προσωπικών υπολογιστών για το 2024.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα το θυμούνται για αρκετά χρόνια οι κατασκευαστές προσωπικών υπολογιστών. Η διασπορά της πανδημίας έχει μόλις ξεκινήσει προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, όχι μόνο των υπολογιστών. Μολονότι, το συγκεκριμένο τρίμηνο έκλεισε με μια σημαντική πτώση στις πωλήσεις, αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων, οι κατασκευαστές βλέπουν -ειδικά το Μάρτιο του 2020- τα προϊόντα τους να εξαφανίζονται από τα ράφια των καταστημάτων.
Η υιοθέτηση της τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης φέρνουν νέες συνήθειες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και οι καταναλωτές -ιδιώτες και επαγγελματίες- στρέφονται στην απόκτηση νέου εξοπλισμού για να εξυπηρετήσουν τις αλλαγές της καθημερινότητάς τους. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και για περίπου δύο χρόνια η αγορά των PCs μεγαλώνει με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2020 θα κλείσει με το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης που έχει παρουσιάσει η αγορά στην τελευταία δεκαετία, ενώ το 2021 θα κλείσει με τον υψηλότερο όγκο πωλήσεων στη διάρκεια μιας χρονιάς, από το 2013 και έπειτα. Η μικρή διόρθωση του τελευταίου τριμήνου εκείνης της χρονιάς αποτελεί το πρώτο σημάδι για το τι θα επακολουθήσει. Οι αναλυτές το σημειώνουν: «πιθανότατα σηματοδοτεί το τέλος της μαζικής και απροσδόκητης αύξησης της ζήτησης PC που προκλήθηκε από την πανδημία» αναφέρουν στις προβλέψεις τους για τα επόμενα χρόνια.
Ακολουθούν επτά συνεχόμενα τρίμηνα εντυπωσιακής πτώσης. Το 2022 η μείωση των πωλήσεων ξεπερνάει το -16%, ενώ το 2023 οι αρνητικές επιδόσεις πλησιάζουν το -15%, καθώς στη μειωμένη ζήτηση έρχεται να προστεθεί και ο πληθωρισμός. Το θετικό σημάδι που αναζητά η αγορά έρχεται στο τελευταίο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, στο οποίο οι πωλήσεις έκλεισαν –έστω και οριακά- ανοδικά.
Νέα χρονιά, νέες προσδοκίες
Αυτές οι επιδόσεις στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 αποτέλεσαν και το πρώτο σημάδι ότι ένα μεγάλο κομμάτι των καταναλωτών που προμηθεύθηκε ένα προσωπικό υπολογιστή στη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας επιστρέφει στα καταστήματα για την αντικατάστασή του. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο μέσος κύκλος ζωής ενός laptop, κυμαίνεται μεταξύ 3-5 ετών, ενώ στα desktop, παρότι ο κύκλος ξεκινάει από την ίδια αφετηρία (3 χρόνια) και φθάνει έως και τα 8 έτη, αφού οι χρήστες μπορούν να κάνουν περισσότερες προσαρμογές στο σύστημά τους. Επομένως, ο κύκλος αντικατάστασης για όσους προμηθεύθηκαν υπολογιστή το 2020 και το 2021 έχει -για τα καλά- ξεκινήσει. Σ’ αυτούς θα προστεθεί και η νέα γενιά χρηστών, όπως επίσης και εκείνοι που αντικαθιστούν νωρίτερα -από το μέσο όρο- τον εξοπλισμό τους.
Επομένως το 2024 μοιάζει να έχει ξεκινήσει με σημαντικές προσδοκίες. Επομένως, τουλάχιστον εκείνοι οι κατασκευαστές που είναι καλύτερα τοποθετημένοι στα ζητούμενα του κοινού είναι πιθανό να αποκομίσουν και τα μεγαλύτερα οφέλη σ΄αυτήν την περίοδο που μοιάζει με στιγμή επανεκκίνησης.
Τα ΑΙ PCs έρχονται
Μια γεύση από τις εξελίξεις και αλλαγές που φέρνει η νέα χρονιά πήραμε στην έκθεση CES 2024, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Λας Βέγκας. Τα ΑΙ PCs, ένας όρος που καλλιεργήθηκε το τελευταίο εξάμηνο του 2023, ήταν στο σύνολο των εκθεσιακών χώρων των μεγάλων κατασκευαστών, τροφοδοτούμενα από τα νέα chips, της Intel, της AMD και της Qualcomm, που ενσωματώνουν μονάδες επεξεργαστή για να εκτελούν αλγορίθμους μηχανικής μάθησης (NPUs – Neural Processor Units). Στην πράξη, τα νέα αυτά PCs υπόσχονται να εκτελούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης τοπικά -άρα και πιο γρήγορα- και όχι στο cloud, όπως το ChatGPT ή το Microsoft Copilot.
“Βρισκόμαστε στην αρχή ενός ταξιδιού ως προς την ενσωμάτωση του ΑΙ στα PCs” μας αναφέρει ο Νίκος Χρηστάκης, διευθύνων σύμβουλος της HP για την Ελλάδα και την Κύπρο, εκτιμώντας ότι το «ταξίδι» αυτό θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. «Η πρώτη έχει ήδη ξεκινήσει, με την έλευση νέων chips από τους κατασκευαστές που ενσωματώνουν τη νέα αρχιτεκτονική των NPUs» περιγράφει ο κ. Χρηστάκης, προσθέτοντας ότι «το δεύτερο κύμα θα έρθει από το δεύτερο εξάμηνο και έπειτα. Αυτό θα είναι πολύ πιο ολοκληρωμένο, μέσω της συνεργασίας των κατασκευαστών chip με τους κατασκευαστές software».
«Γιατί είναι σημαντική η αλλαγή στη νέα αρχιτεκτονική των chips;» τον ρωτήσαμε. «Όσο μεγαλώνει ο όγκος πληροφορίας που διαχειρίζονται τα συστήματα ΑΙ και ο αριθμός των χρηστών που τα χρησιμοποιούν, η επεξεργασία των αιτημάτων των χρηστών στο cloud θα καθυστερεί» αναφέρει στην απάντησή του. «Με τη νέα τεχνολογία η διαχείριση όλης της πληροφορίας θα γίνεται τοπικά και όχι στο cloud, άρα θα γίνεται και πιο γρήγορα» καταλήγει. Στο μέλλον, από το 2025 και έπειτα, όπως μας αναφέρει, θα περάσουμε σε μια τρίτη φάση εξέλιξης της αγοράς, υβριδικής, όπου οι ενέργειές μας θα εκτελούνται και τοπικά και στο cloud.
Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω για τον τελικό χρήστη; Πώς έρχεται να του αλλάξει την εμπειρία που απολαμβάνει από τον υπολογιστή που έχει αποκτήσει; Ο κ. Χρηστάκης μας έδωσε 3+1 σημεία που η στροφή αυτή της αγοράς των υπολογιστών θα είναι εμφανής στον τελικό χρήστη.
«Θα αυξηθεί πολύ η παραγωγικότητα» σημειώνει, «καθώς ενέργειες ρουτίνας θα γίνονται πολύ πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Αντίστοιχα σημαντική θα είναι και η αύξηση της δημιουργικότητας, αφού τα νέα PCs θα προσφέρουν νέες προοπτικές σ’ αυτό το κομμάτι, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο». Κατ’ επέκταση, όπως προσθέτει, «διευρύνονται οι ορίζοντες των χρηστών, καθώς τα πράγματα που θα μπορείς να κάνεις με ένα ΑΙ σύστημα είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που εκτελείς με ένα συμβατικό».
Αναπόφευκτα στην συζήτηση ήρθε και στο προσκήνιο το κόστος απόκτησης των νέων συστημάτων, με τον κ. Χρηστάκη να θεωρεί ότι είναι συμφέρουσα η μετάβαση σε ένα νέο μηχάνημα, παρά την αυξημένη τιμή τους. «Μπορεί η απόκτηση ενός νέου PC να μοιάζει ακριβότερη, αλλά αν συμπεριλάβεις όλα τα πλεονεκτήματα που λαμβάνεις και τις νέες δυνατότητες που θα έχεις στη διάθεσή σου, είναι μια επικερδής αγορά».
Νέα δυναμική στην αγορά των PCs
Η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στα PCs αναμένεται να προσδώσει και μια νέα δυναμική στην αγορά. Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι όλα τα segments της αγοράς θα δουν θετικούς ρυθμούς στις πωλήσεις, τόσο σε τεμάχια όσο και σε έσοδα. Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη της IDC που κάνει λόγο για αύξηση 2% των πωλήσεων μέσα στο 2024 και ένα μέσο ρυθμό αύξησης 2,4% για το διάστημα 2024-2028. Από την άλλη πλευρά, η Canalys εκτιμά ότι μέχρι το 2027 τα AI PCs θα αντιστοιχούν στο 60% του συνόλου της αγοράς των PCs.
Με τις προβλέψεις αυτές μοιάζει να συμφωνεί και ο κ. Χρηστάκης, ο οποίος σημειώνει ότι από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς θα είναι ακόμα πιο εμφανής αυτή η νέα δυναμική της αγοράς, «παράλληλα με τη μετάβαση από Windows 10 σε Windows 11, τα οποία φέρουν ΑΙ λειτουργίες». Εξίσου αισιόδοξος δήλωνε και ο Νίκος Πρίντεζης, Business Development Manager για την MSI στην Ελλάδα, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της εταιρείας.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο κ. Χρηστάκης εκτιμά ότι τα έργα δημοσίου, αλλά και η κινητικότητα για ανανέωση εξοπλισμού (αλλά και η υβριδική εργασία) στον ιδιωτικό τομέα θα συμβάλλουν σημαντικά στο θετικό ρυθμό της αγοράς, ενώ σημάδια ελαφριάς ανοδικής τάσης διαπιστώνονται και στον απλό καταναλωτή, καθώς ανοίγει ο κύκλος ανανέωσης για όσους απέκτησαν PC στο ξεκίνημα της πανδημίας. Ωστόσο, όπως προσθέτει, από το 2025 και έπειτα η δυναμική αναμένεται να είναι ακόμα πιο έντονη. Επιπρόσθετα, οι gamers αλλά και οι δημιουργοί περιεχομένου αναμένεται να είναι από τους πρώτους που θα θελήσουν να μπουν στην εποχή του AI PC.
Ποιες άλλες τάσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στα PCs;
Σε ποια άλλα σημεία, εκτός της τεχνητής νοημοσύνης, δίνει έμφαση η βιομηχανία τα επόμενα χρόνια; Για τον επικεφαλής της ΗΡ στην Ελλάδα η υβριδική εργασία, η κυβερνοασφάλεια και η βιωσιμότητα είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες εξέλιξης. «Θα δούμε τεχνολογίες που θα υποστηρίζουν το νέο μοντέλο εργασίας, όπως επίσης και κυβερνοασφάλειας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων» σημειώνει ο κ. Χρηστάκης, προσθέτοντας ότι η HP είναι πολύ καλά τοποθετημένη και στα δύο πεδία, ενώ έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στην εξαγορά της Poly και τις λειτουργίες εικόνας και ήχου που θα φέρει στα μηχανήματα της HP. Επιπρόσθετα, «η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον μια σταθερά της βιομηχανίας, η οποία θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα», καταλήγει.
Αλλαγές αναμένονται μεταγενέστερα και στο επίπεδο των ίδιων των συσκευών, όπως μας έδειξε και η CES 2024, με τους φορητούς υπολογιστές με διάφανη οθόνη. «Θα αλλάξουν και τα formats των υπολογιστών» ανέφερε ο κ. Χρηστάκης, παραθέτοντας το παράδειγμα του HP Spectre Fold, που πρακτικά είναι μια οθόνη που έχει δυνατότητα, αναδίπλωσης, αλλαγής προσανατολισμού και χρήσης ως φορητός, αλλά και σταθερός υπολογιστής.