Τι είναι το ChatGPT και τι σημαίνει η πιλοτική δοκιμή τους; Είναι πρόωρο το λανσάρισμά τους; Ο Κώστας Περήφανος, ειδικός στους τομείς του Machine Learning και του ΑΙ μας λύνει τις απορίες.
Πληκτρολογώντας «ChatGPT, θα ήθελα μια συνταγή για παστίτσιο σε παρακαλώ», για άλλη μια φορά έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέται γιατί είμαι ευγενικός με μια μηχανή. Μετά σκέφτηκα πόσες φορές έχω μιλήσει στον υπολογιστή, το αυτοκίνητο, σε ένα φανάρι της Πατησίων, ακόμα και στο ταψί του φούρνου, οπότε έπιασα τον εαυτό μου να αναρωτιέμαι αν είμαι ο μόνος που μιλάει σε αντικείμενα. Ελπίζοντας πως όχι, περίμενα το ChatGPT να μου απαντήσει. «Σίγουρα! Ακολουθεί μια συνταγή για παστίτσιο:» απάντησε το ChatGPT ξεκινώντας με «500 γρ. μακαρόνια (πέννες, κοφτό, κλπ.)». Ανοσιούργημα αντί παστίτσιου, μονολόγησα και λίγο πιο μετά, όταν πρότεινε αντί για μπεσαμέλ να ρίξω 500 ml κρέμας γάλακτος (!) στον μοσχαρίσιο κιμά εκτίμησα ιδιαιτέρως το ότι σταμάτησε από μόνο του να συνεχίζει την περιγραφή της εκτέλεσης (στα 6 μέτρα) του παστίτσιου.
Θα μπορούσα να συμβάλλω στην τεράστια αλυσίδα των posts που κοροϊδεύουν τα λάθη του ChatGPT και δείχνουν τους περιορισμούς του. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι πολλοί του μιλούν σαν να μιλούν σε άνθρωπο θα μπορούσε να ειπωθεί ότι αυτές οι κοροϊδευτικές δημοσιεύσεις δεν απέχουν και πολύ από cyber-bullying ή μια προσπάθεια να ξορκίσουμε τον φόβο που προκαλούν οι μηχανές όταν έρχονται ορεξάτες να μας πάρουν τις δουλειές.
Με τον όγκο των λέξεων που έχουν γραφτεί για το ChatGPT να ξεπερνά εκείνον του κώδικα ήταν αναμενόμενο να ζητήσουμε από τον Κώστα Περήφανο να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και να μας δείξει μερικά πράγματα κάτω από το… καπό.
Ο συνομιλητής μας, ο οποίος εργάζεται στους τομείς του machine learning και της τεχνητής νοημοσύνης πολύ προτού αυτά τα δύο τζίνι εγκαταλείψουν για τα καλά τα λυχνάρια τους (με καμία διάθεση να επιστρέψουν σε αυτά), εξηγεί τι είναι και τι δεν είναι το ChatGPT, για ποιο λόγο όλοι μας είμαστε εκούσιοι -και ιδιαιτέρως ενθουσιώδεις- μετέχοντες σε μία πιλοτική δοκιμή και τι πρέπει να περιμένουμε. Θυμηθήκαμε τις ηχηρές και οικτρές αποτυχίες του Microsoft Tay και του Facebook Galactica, που ίσως λειτούργησαν σε κάποιο βαθμό ως διδάγματα για το ChatGPT. Ανάμεσα σε πολλά και ενδιαφέροντα, μιλήσαμε και για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να πάθει παραισθήσεις και να μιλάει για… γευστικά ουράνια τόξα. Γενικά, τα ουράνια τόξα ταιριάζουν στην τεχνητή νοημοσύνη.
Η συνέχεια, επί των ακουστικών (ή των ηχείων) σας…
Τα podcasts του 2045 είναι διαθέσιμα στις πλατφόρμες: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts κ.α.